Solutii Cablare Structurata
Cablarea structurată este o metodă de organizare a cablurilor dintr-o clădire sau un centru de date. Aceasta implică instalarea unui set de standarde care determină modul de instalare a cablurilor pentru rețelele de date sau voce din centre de calcul, birouri sau clădiri . Retelele bazate pe cablare structurata reprezinta in prezent cele mai rapide, fiabile si sigure medii de lucru. Chiar daca sistemele wireless reprezinta o solutie tentanta la prima vedere, acestea nu ofera calitatea unei retele pe cablu CAT5e, CAT6a, CAT7.
Cablarea structurată ofera:
- Flexibilitate: Cablarea structurată permite o flexibilitate mai mare în ceea ce privește configurarea și reconfigurarea rețelelor de date și voce. Aceasta poate fi utilă în cazul în care trebuie să se facă schimbări în rețea sau să se adauge noi dispozitive .
- Eficiență: Cablarea structurată poate ajuta la reducerea costurilor prin eliminarea cablurilor inutile și a cablurilor care nu sunt utilizate .
- Fiabilitate: Cablarea structurată poate ajuta la creșterea fiabilității rețelei prin eliminarea cablurilor inutile și prin asigurarea unei conexiuni mai bune între dispozitive .
Pentru realizarea unei retele vom parcurge impreuna cu dumneavoastra urmatorii pasi:
- ANALIZA – in aceasta etapa va vom cere detalii despre activitatea pe care o desfasurati, despre solicitarile pe care trebuie sa le sustina zilnic reteaua structurata. Vom analiza cladirea si planurile acesteia, organizarea viitoarelor locuri de munca, etc. Astfel vom putea alege impreuna cea mai potrivita solutie pentru imobilul dumneavoastra, care va asigura flexibilitate, scalabilitate, robustete si usurinta in intretinere.
- PROIECTAREA – aceasta etapa se realizeaza cu ajutorul unui soft specializat de tip CAD in care pe baza planurilor clientului si a analizei de la locatie se transpun in proiect amplasarea prizelor de retea, rackurilor, traseele dorite, urcarile si coborarile intre etaje, dimensionarea canalului cablu, jgheab, etc, dupa care se poate obtine un deviz real cu necesarul de materiale si pret
- EXECUTAREA – presupune cablarea propriu-zisa, prin tavan fals, pardoseala, ziduri sau canal de cablu. Pentru toate variantele in functie de marimea retelei se vor utiliza organizatoare speciale pentru traseele de cabluri (suporti, paturi de cablu) pentru a proteja cablurile la tensionare si a oferi o buna organizare si o intretinere usoara.
- TESTAREA – se realizeaza cu echipamente specifice, dumneavoastra avand dovada ca totul functioneaza la parametrii promisi;
Cablarea structurată ar poate fi îmbunătățită prin utilizarea tehnologiei 5G si in viitor 6G, WiFi 6 și a IoT (internet al obiectelor). De exemplu, tehnologia 5G ar putea fi utilizată pentru a oferi o conexiune mai rapidă și mai fiabilă între dispozitive, în timp ce IoT ar putea fi utilizat pentru a conecta dispozitive precum senzori și camere de supraveghere la rețea . În plus, cablarea structurată ar putea fi îmbunătățită prin utilizarea fibrei optice, care oferă o viteză mai mare de transfer de date și o conexiune mai stabilă .
În concluzie, o cablare structurată complet funcțională este utilă pentru a asigura o rețea de date și voce eficientă, flexibilă și fiabilă .
Ca alternativa de ultima instanta a cablarii structurate se poate implementa si o retea de tip Powerline care utilizeara infrastructura electrica a cladirii pentru transmiterea datelor informatice intre diverse echipamente, astfel se poate transforma foarte ușor rețeaua electrică într-o rețea cu internet de mare viteză. Fiecare adaptor (se foloseste standardul HomePlug) în parte funcționează ca și un port LAN portabil, fiind capabil să transmită date wireless sau prin cablu în fiecare loc al casei tale unde se găsește o priză, nefiind afectate de interferențele obstacolelor fizice.